Guarana mielona Zobacz większe
NOWOŚCI

Guarana mielona

Nowy produkt

Guarana mielona

Więcej szczegółów

95 Przedmioty

8,30 zł Brutto

Więcej informacji

Guarana – lecznicza roślina pochodząca z Amazonii. O jej niezwykłych właściwościach wiedzieli już Indianie na długo przed tym, jak roślina trafiła do Europy. Dla Starego Kontynentu odkrył ją w XVII wieku niemiecki botanik Paullini. Jej nazwa pochodzi od plemienia Guarani. Uważali oni tę roślinę za magiczną, nazywana była darem od boga i eliksirem młodości. Używano jej głównie przy problemach jelitowych i jako naturalny stymulant.

Oprócz guaraniny guarana zawiera szereg innych substancji aktywnych: adeninę, cholinę, katechinę, hypoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne.

Guarana jest dobra zarówno dla ciała jak i umysłu:

• Stymuluje ona pracę mózgu, wpływa dobrze  na naszą pamięć, koncentrację i na ogólne samopoczucie.

• Zwiększa refleks, uodparnia nas na stres.

• Nawet po ciężkim dniu pracy, guarana utrzymuje nasz umysł w dobrej kondycji.

• Ma także zastosowanie przy zwalczaniu stanów depresyjnych, które są przyczyną wyczerpania nerwowego albo napięcia przedmiesiączkowego.

• Guarana zwiększa także wytrzymałość całego organizmu, dlatego napoje energetyzujące na jej bazie mogą być spożywane przez osoby, które narażone są na większy wysiłek fizyczny. Z powodzeniem mogą spożywać  ją sportowcy.

W przeciwieństwie do kofeiny, guaranina uwalnia się wolniej, przez co jej działanie jest dłuższe – może działać nawet do 6 godzin, przy czym nie zawiera substancji szkodliwych.

Stosowanie:

Guarana w proszku: ok.1 łyżeczka na szklankę napoju. Dziennie powinno się spożywać 1-2 łyżeczki guarany.

Guarana działa 6-7 godzin. Należy ją przygotować i wypić na pół godziny przed treningiem.

Guaranę można wymieszać z kawą rozpuszczalną, co zwiększy efekt jej działania. 

Dla osób, które nie mogą przekonać się do specyficznego smaku guarany, pomocne może okazać się mieszanie guarany z kawą, jogurtem, musli lub kefirem. 

Guarana słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego należy ją długo mieszać.


Wszelkie prawa zastrzeżone 2017 i-przyprawy.pl
Projekt i wdrożenie: PROPERART.PL