Sumak mielony Zobacz większe
NOWOŚCI

Sumak mielony

Nowy produkt

93 Przedmioty

2,00 zł Brutto

Więcej informacji

Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni.

Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są dobrze wyczuwalne w mieszance przypraw zaatar. Egzotyczna przyprawa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale również prozdrowotnym działaniem. Sumak przeciwdziała niestrawności, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo oraz jest źródłem olbrzymiej ilości antyoksydantów. Sumak występuje przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przyprawę przygotowuje się poprzez staranne zmielenie wysuszonych owoców, a czasem także liści.

Walory smakowe i zapachowe sumaka były cenione już w starożytnym Rzymie. Sok pozyskiwany z czerwonych owoców był wykorzystywany do zakwaszania potraw. Obecnie w kuchni arabskiej sumak jest wykorzystywany do nadania kwaskowego smaku potrawom znacznie częściej niż cytrusy. Sok jest dodawany do sałat i jogurtowych sosów. Sproszkowane nasiona są natomiast wykorzystywane do aromatyzowania drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Przyprawę można dodawać do baraniny i dziczyzny. Ciekawym sposobem zastosowania sumaka jest też dodanie go do gotującego się ryżu lub makaronów, które uzyskują w ten sposób karminowe zabarwienie.

Sumak i jego korzystny wpływ na zdrowie:

Sumak wykazuje szereg korzystnych właściwości, w tym właściwości przeciwzapalne, antygrzybicze, antybakteryjne i przeciwutleniające. Roślina według skali ORAC (skala zdolności pochłaniania wolnych rodników tlenowych - miara pojemności antyoksydacyjnej oznaczanej dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy) jest na samym szczycie listy! Sumak może być stosowany w przypadku biegunek i bólu brzucha. Sumak wykazuje również działanie przeciwgorączkowe oraz pomaga łagodzić objawy przeziębienia i stanów zapalnych skóry. Sumak jest bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe omega 3. Przyprawa zawiera też szereg minerałów, w tym magnez, wapno i potas. 

Zastosowanie w kuchni zostało już częściowo omówione wyżej. Poniżej zostały przedstawione inne propozycje dodatków i przekąsek o kwaskowym smaku.

Pierwsza z nich dotyczy pieczonych pomidorów. Należy rozkroić kilkanaście pomidorków cherry i ułożyć je w brytfance w taki sposób, aby przecięta część znajdowała się w górze. Następnie należy oprószyć warzywa solą, pieprzem i sumakiem oraz skropić oliwą. Należy piec pomidory w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.

Do świeżych warzyw (np. marchewki, papryki) można podać dip przygotowany z 1 łyżeczki sumaka, ziół i gęstego jogurtu naturalnego. Dip może być także podany z hummusem. Sumak podkreśla smak nie tylko pieczonych pomidorków cherry, ale również pieczonych buraków podanych z kozim serem.

Sumak może być dodawany do gotowanych (np. zupa z soczewicy), pieczonych (np. ziemniaki) i smażonych (np. kurczak, jaja) potraw. Sumak można dodać także do marynat (np. marynaty sera feta, mięs).


Wszelkie prawa zastrzeżone 2017 i-przyprawy.pl
Projekt i wdrożenie: PROPERART.PL